Sisustaminen on hänelle rakasta muun muassa siksi, että siinä hän voi yhdistää veistostaiteen esinemaailman kalusteet, kuosit ja kankaan.

Julkisen tilan ja yksityisasunnon sisustamisessa on fundamentaalinen ero. Julkisen tilan sisustamisessa on mahdotonta huomioida jokaisen tilan käyttäjän makua, preferenssejä tai mielteitä.  Sen sijaan yksityiskoti voidaan suunnitella esineistöä ja kalustoa myöten yhden ihmisen tai perheen elämisen tapojen mukaan.

– Julkisen tilan projektissa on kiinnostavalla tavalla haastavaa se, että voin tehdä siitä sellaisen, jota ei tarvitse kokea 24/7. Kodin sisustamisessa sen sijaan on huomioitava, että sen sylissä ollaan päivittäin 20 vuotta, Lindfors valaisee julkisen ja yksityisen tilan vastakohtia ja jatkaa:

– Voin astua sisään johonkin uskomattoman yllättävästi sisustettuun ravintolaan Manhattanilla, ja viihtyä siellä erinomaisesti pari, kolme tuntia. Mutta jos ruokailutila omassa himassani olisi samanlainen, en välttämättä tahtoisi istua siinä joka ilta.

 

Persoonallisuus tekee kodista asujansa oloisen

Suomalainen sisustaminen on korkealaatuista ja ammattimaista. Samalla sisustustrendi on kuitenkin yleiskansainvälistynyt ja tunnutaan ihannoivan Lindforsin kavahtamaa paikattomuutta, niin että esimerkiksi Helsingin lentokentän ravintola voisi sijaita millä lentokentällä tahansa.

– Omissa töissäni pyrin aina omaan identiteettiin ja haluan tehdä tilan sellaiseksi, että jokainen voi kokea sen edustaman maailman, toteaa Lindfors kokien samankaltaisuus- tai toisto-trendin isona miinuksena.

Tilan – niin julkisen kuin yksityisen – suunnittelussa on Lindforsin mielestä oleellista, että siitä saadaan toimiva ja käyttäjänsä oloinen. Rytmi on erittäin tärkeä asia. Jos asunnossa on  neliöitä vain vähän, on äärimmäisen tärkeää käyttää ne huolellisesti. Lindforsille tämä voi tarkoittaa muun muassa sitä, että tehdäänkin eteinen erityisen väljäksi. Näin asuntoon tulija kohtaa ensimmäisenä yllättävän avaruuden sen sijaan, että eteisestä neliöitä nipistämällä ahtaus alkaisi jo sisään astuttaessa.

 

Elävä elämä antaa ideoita sisustuksiin

– Liikun paljon kaduilla, baareissa ja ravintoloissa ja kaikkialla, missä kohtaa paljon ihmisiä ja tavallista arkea. Näistä kokemuksista ja avoimuudesta uusille ideoille suunnitteluni lähtevät liikkeelle.

Yksityisasunnossa tämä onnistuu vain tuntemalla asukkaan elämäntavat ja toiveet.

– Haastattelen asukkaan tarkkaan saadakseni kiinni siitä, kuinka asunnossa eletään. Parhaillaan työstän ulkomaista asuntoa, jossa ehdotan makuuhuonetta siirrettäväksi isokokoiselle parvekkeelle, josta on merinäkymät, kertoo Lindfors.

Yksilöllisestä suunnittelusta on hyvä esimerkki myös se, että kodin teknologia ja älylaitteet eivät välttämättä sovi insinöörillekään – tai Lindforsille:

– Antaumuksellisena ruoanlaittajana en haluaisi jääkaappini kertovan puhelimelleni, mitä sieltä puuttuu, vaan haluan katsella itse kaappiin sisään ja tehdä löytöjä ruokakaupassa.

Lindfors ei suinkaan vastusta kodin älylaitteita, mutta niiden hankinnassa kannattaa olla tarkka siinä, mitä todella tarvitsee ja mitä toimintoja haluaa niillä helpottaa. Itsetarkoituksena niiden hankinta ei ole älykästä.

Sisustusarkkitehti ja kuvanveistäjä Stefan Lindfors valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1988. Lindfors toimii kansainvälisellä tasolla muotoilun, arkkitehtuurin ja taiteen eri aloilla. Hän on muun muassa suunnitellut huonekaluja, valaisimia, astioita, esineitä ja vaatteita, piirtänyt kuoseja kankaille, laatoille ja tuotteille, luonut sisustusarkkitehtuurin pääkonttoreille, ravintoloille ja myymälöille, suunnitellut katu-arkkitehtuurista rakennelmia, kuten terasseja ja julkisen liikenteen pysäkkejä, toteuttanut veistosnäyttelyitä ja julkisia monumenttiveistoksia, suunnitellut lavastuksia näyttämötaiteen tuotannoille, sekä käsikirjoittanut että ohjannut lyhytelokuvia ja musiikkivideoita.

Kaupunkien, hotellien, laivojen ja museoiden ohella tilaajina ovat toistaiseksi muun muassa Alessi, Amnesty, Arabia, Artek, Finavia, Hackman, HKL, Ingo Maurer, Iittala, JCDecaux, Marimekko, Martela, Neste, Nokia, Sony Playstation, Swatch, Vitra ja Warner Music. Lindfors on saanut lukuisia kansainvälisiä palkintoja työstään.