Yleisesti ottaen kylpyhuoneen tulee Lindforsin mielestä välittää lämmintä tunnelmaa – näin ainakin meidän leveysasteilla. Tämän päivän sisustustrendit, joissa kylpyhuone valaistaan mahdollisimman kirkkaasti, saavat Stefan Lindforsin melkein hypähtämään ylös suunnittelemastaan sohvasta ravintola Kosmoksen aulassa.

– Jostain kumman syystä ajatellaan, että kylpyhuoneen täytyy olla valkoinen ja kirkkaasti valaistu, jotta se näyttää isommalta. Itse kysyn, että miksi sen täytyy tuntua isolta? Tummemmasta kylpyhuoneesta saa intiimimmän ja lämpimämmän atmosfäärin. Meikkausta ja muuta sellaista varten suunnitellaan sitten oma valaistus.

 

Monet ideat ovat kauniita – kunhan vain tietäisi, kuinka ne toimivat

Toiminnallisuus on tärkeä osa kylpyhuonetta.  Jo kalusteiden suunnittelun tulee lähteä helppokäyttöisyydestä ja tarkoituksenmukaisuudesta.

– Moni ansioitunut suunnittelija on tehnyt esimerkiksi vesihanan, joiden käyttö ei tunnu onnistuvan ilman ohjeita, kuten miten vesi siirretään suihkusta hanaan, kuinka saadaan kylmä/kuuma vesi tai ylipäätään vesi päälle, kummastelee Lindfors.

Sen sijaan yksinkertaisella suunnittelulla voidaan saada erittäin toimivia kalusteita, esimerkiksi kylpyamme voidaan saada tyhjäksi jalalla painettavalla tapilla.

– Tosin tämänkään toiminta ei ehkä onnistu ilman "paina jalalla" -ohjetta. Tässä tullaan kuitenkin siihen, että halutaanko hieno design pilata laittamalla joku ohjekyltti viereen. Itse toteuttaisin tämän muotokielellä, niin että ihmiset osaisivat käyttää esinettä sen muodon kautta, pohtii Lindfors.

Märkä lattia saa monen kylpyhuoneen käyttäjän lähes raivon partaalle. Lindfors näkeekin lattian oikean suunnittelun erittäin isona osana toimivaa kylpyhuonetta.

– Muun muassa kaltevuus, viemärin sijainti ja kylpyverhon käyttötapa kylpyammeessa ovat seikkoja, jotka vaikuttavat siihen, seisonko siellä märät sukat jalassa, hän ärähtää.

- Miten olisi kauniit puurallit lattialle, kuten aikoinaan veneissä?