Toinen puoli kattaa taloussähkön ja käyttöveden. Lämmityskuluja voi kuitenkin vähentää energiatehokkailla ratkaisuilla.

– Varsinkin vanhoissa taloissa suurin säästömahdollisuus liittyy lämmitysmuotoon ja säätölaitepuolen ohjausautomatiikkaan, sanoo pienrakentamisen energiatehokkuuden asiantuntija Sami Seuna Motiva Oy:sta.

Tiiviisti rakennetuissa niin sanotuissa passiivitaloissa voi käyttöveden lämmityksen osuus muodostua vuotuisessa energian kulutuksessa suuremmaksi kuin tilojen lämmitys.

Sen sijaan vanhoissa omakotitaloissa pakkastalvet tietävät suurta lämmityslaskua. Huoneiden lämpimänä pitäminen saattaa haukata 60–80 % kaikesta talossa käytetystä energiasta.

Rahaa ja energiaa voi kuitenkin säästää lämmitysjärjestelmää täydentämällä esimerkiksi hankkimalla oheen ilmalämpöpumpun tai vaihtamalla maalämpöön.

Tämän lisäksi euroja voi säästää myös pitämällä vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän säätölaitteet kunnossa.

– Vanhat patteriventtiilit ja termostaatit kannattaa uusia viimeistään silloin, kun huomaa niissä vikaa.

 

Omakotitaloasujan syystoimet

Suositeltava toimenpide on lämmönsäätimien toiminnan tarkistus vuosittain lämmityskauden alussa.

– Vesipatterin termostaatin voi kiertää äärilaidasta toiseen ja katsoa, miten patteri reagoi säätöön. Tämä parantaa myös termostaatin mekaanista toimintaa ja ehkäisee jossain määrin jumittumista, Seuna ohjeistaa.

Pattereiden ilmaus ja lämmitysvedenpaineen tarkistus lämmitysverkossa kuuluvat myös tarkastettavien asioiden listaan. Ilmaus on helppo toimenpide, jossa ilmausruuvi aukaistaan varovasti ja ylimääräinen ilma päästetään pois. Ilmaus edesauttaa verkossa kiertävän veden pysymistä lämpötilaltaan mahdollisimman viileänä, jolloin se ei rasita esimerkiksi lämpöpumppua.

Seuna suosittelee sähköpattereiden ja lattialämmitystermostaattien kohdalla samaa testaustoimenpidettä. Pitää kuitenkin huomata, että lattialämmityksen kohdalla lämmitysviive lattian lämpenemisessä voi olla tunnista lähes vuorokauteen.

 

Automatiikka lämmityksen säädössä tuo säästöjä

Erityisesti sähkölämmitteisiin vanhoihin taloihin automatiikan hankkiminen kannattaa.

Etuna on, että kehittyneillä järjestelmillä voidaan painottaa sähkönkulutusta vuorokauden halvempien tuntien ajalle ja huoneiden lämmityksessä säästyy energiaa, kun lämpötilaa lasketaan poissaolon ajaksi. Etäohjauksella voi säätää asunnon lämpötilaa älypuhelimella olematta itse edes kotona.