Kylpyhuoneessa samat sävelet tahdittaisivat aamutoimiasi ja kun ehdit keittiöön aamupalalle, siellä kuuluvat jo toivomasi radiouutiset automaattisesti.

Monihuonejärjestelmän avulla voit hallita kotisi äänimaailmaa älypuhelimen avulla. Makuuhuoneessa, kylpyhuoneessa ja keittiössä voi kuunnella samaa musiikkia tai valita kuhunkin tilaan eri äänimaailman oman toiveen mukaan.

– Ihmiset vaativat kotiolosuhteiltaan paljon, tämä äänimaailman hallinta on yksi asia, jolle ei vielä 10 vuotta sitten osattu povata tällaista menekkiä, sanoo toiminnanjohtaja Timo Tuominen Avita ry:stä.

Äänimaailman hallinta liittyy laajempaan älykotikehitykseen, jossa ajatuksena on tuoda räätälöityjä, digitaalisia ratkaisuja lisäämään kodin toimivuutta ja asumismukavuutta.

Käyttäjälähtöisyys ja huonekohtaisuus ovat Tuomisen mukaan monihuonejärjestelmän keskeisiä ominaisuuksia. Musiikki kuuluu siellä missä asukas haluaa sitä kuunnella.

– Joku haluaa saunan löylyhuoneeseen piilotetun äänijärjestelmän, toinen kaipaa musiikkia kylpyhuoneeseen, kodinhoitohuoneeseen tai terassille. Jopa kymmenen huoneen omakotitaloon saadaan helposti monihuonejärjestelmä.

Yksinkertaisimmillaan monihuonejärjestelmä on yksi langaton kaiutin, jota voi siirtää tarpeen mukaan huoneesta toiseen. Kun mennään askel pidemmälle, kaikissa tiloissa on yksi tai useampi kaiutin, jotka on yhdistetty monihuonevahvistimeen. Tuominen kuvaa monihuonevahvistinta kahvipakettia pienemmäksi palikaksi, jota voi ohjata esimerkiksi älypuhelimen avulla.

– Puhelimella voi valita musiikkia verkon palveluista, omasta musiikkikirjastosta, kuunnella radiokanavia tai tarvittaessa jopa ohjata televisio-ohjelman äänet järjestelmän kaiuttimiin.Erityistä huomiota on kiinnitetty myös kaiutinten muotoiluun. Tuomisen mukaan möhkälemäiset mustat kaappikauiuttimet ovat menneisyyttä, nyt halutaan valkoisia, pienenpiä laitteita, jotka sulautuvat ilmavasti kodin sisustukseen. Laitteen voi häivyttää talon rakenteisiin, jopa maalipinnan tai tapetin alle.

Toisaalta kaiuttimen muotokielellä halutaan herättää myös tunteita ja ajatuksia.

– Persoonallisia kaiuttimia kysytään paljon ja ne halutaan asettaa näyttävästi esille kertomaan kodin asukkaan mieltymyksistä.

Monihuonejärjestelmät ovat tuoneet muutoksia myös kauppaan. Uudet järjestelmät ovat muuttaneet kivijalkaliikkeen palveluliikkeeksi, josta asiakas saa laitteiden lisäksi käyttöopastusta ja tarvittaessa asennuksenkin.

– Osaavan myyjän avulla monihuonejärjestelmän ostaja saa juuri omaan kotiinsa sopivan laitteiston ja sopivat säädöt laitteisiinsa.