Entä miltä kuulostaisi oma robottikokki, joka osaa valmistaa herkullisen aterian minkä tahansa reseptin mukaan?

– Kokkirobotti näyttää käytännössä kahdelta kädeltä, jotka liukuvat kiskojen varassa pitkin keittiön seinää. Ne ylettyvät liedelle ja kaappeihin hakemaan tarvittavat ruoka-aineet. Robottikokki voi myös ehdotella– mitä seuraavana päivänä syödään ja hankkia puuttuvat ainesosat verkkokaupasta. Lisäksi se ottaa huomioon perheenjäsenten allergiat ja ruokavaliot, kertoo keksijä, tutkija ja robotiikan asiantuntija Risto Linturi.

Robottikokki myös oppii, se voi katsoa television kokkiohjelmia ja toteuttaa reseptit ohjeiden mukaan. Tällainen ihme maksaa Linturin mukaan noin 80 tuhatta dollaria.

Robotit ovat pian kenen tahansa saatavilla, sillä tarvittava tekniikka ja monista keksinnöistä myös prototyypit ovat jo olemassa.

– Noin kymmenessä vuodessa robotit yleistyvät ja tulevat ihan tavallisen ihmisen arkeen. Scifitarinoiden ihmeillä on taipumus toteutua kun aika on kypsä, Linturi toteaa.

Arkea helpottamaan on lähitulevaisuudessa tarjolla myös robottiapulainen, joka kerää lautaset pöydältä asianpesukoneeseen ja siirtää pestyt astiat kaappiin. Pyykkien taittelu on roboteille toistaiseksi vaikeaa, mutta pikkuesineiden poimiminen lattialta onnistuu. Kätevä apu esimerkiksi lapsiperheeseen.

Varsin kätevä on myös henkilökohtainen assistenttirobotti, joka tilaa vaikka lentoliput tai pizzan kotiin ja hoitelee muita pyydettyjä asioita verkossa.

– Toistaiseksi nämä assistentit ovat vähän tylsän näköisiä, niissä on vain mikrofoni ja kaiutin, mutta niille voi antaa toimintaohjeita puhumalla, Linturi kertoo

Näitä robotteja on jo kaupan. Googlella, Amazonilla, Applella ja Microsoftilla on omat versionsa.

Vähän parempi televisiokokemuskin on luvassa kun virtuaalilasit yleistyvät ja katsoja voi käytännössä astua elokuvan sisään. Näkymä on laaja ja kun katsoja kääntää päätään, kuva kääntyy aivan kuin katsoja todella olisi tapahtumien keskellä.

Varsinaisena kodin mullistajana Risto Linturi pitää laajennetun todellisuuden laseja.

– Ne ovat lasit, joiden läpi katsoja näkee edessään olevan näkymän normaalisti, mutta niihin laseihin heijastetaan hologrammeja, siten että syntyy ikään kuin hallusinaatioita. Voin pyytää vaikka keittiön pöydälle norsun, niin sitten siinä pöydällä seisoo norsu.

Hologrammit ovat kolmiulotteisia, jolloin katsoja voi vaikka kiertää pöydän ympäri ja nähdä norsun eri puolilta. Linturi arvioi, että laajennettu todellisuus tekee lopulta kaikki erilliset hallintalaitteet, valonkatkaisijat ja muut nappulat tarpeettomiksi.

– Jos haluamme käyttää kaukosäädintä, se putkahtaa nenämme eteen ja voimme käyttää sitä, laajennetun todellisuuden lasit ymmärtävät meidän käden liikkeet.

Superlaseilla voi kuka tahansa loihtia kotiinsa ikkunan josta avautuu upea merimaisema, olohuoneeseen kodikkaan takkatulen tai vaihtaa hetkessä älyseinän värin toiseksi.

– Tätä kaikkea on tarjolla, mutta mitkä keksinnöt yleistyvät arkikäyttöön, jää nähtäväksi, Linturi toteaa.