– Se, joka haluaa, keksii keinon. Se, joka ei halua, keksii tekosyyn, Marko Paananen naurahtaa.

Hän sanoo, että etenkin vanhan asunnon valaistussuunnittelu ja valaistuksen sähkötyöt vaativat usein vaivaa ja periksiantamattomuutta. Jos valaistukseksi halutaan muutakin kuin yksi iso lamppu keskelle olohuoneen kattoa, sen suunnittelu kannattaa toteuttaa yhdessä asiantuntijan kanssa.

– Valaistuksen suunnittelussa tärkeintä on varmistaa, että valoa on riittävästi, jotta ihminen näkee liikkua ja toimia kodin eri tiloissa. Valaistusta mietittäessä on kuitenkin hyvä kiinnittää huomiota myös sen luomaan tunnelmaan. Esimerkiksi keittiön ja makuuhuoneen valontarve ja tunnelma poikkeavat suuresti toisistaan.

 

Ajatuksesta liikkeelle

Valaistuksen toteuttamiseen on Paanasen mukaan lukemattomia erilaisia tapoja. Hän sanoo, että asiakkaan, joka haluaa parantaa valaistustaan ja ajattelee ottavansa suoraan yhteyttä sähkö- tai valaistussuunnittelijaan tai sisustusarkkitehtiin, kannattaa katsella kuvia ja perehtyä etukäteen aiheeseen. Ennen asiantuntijan luo menemistä on hyvä tietää ainakin pääpiirteittäin, mitä valaistukselta haluaa.

-–Yksi pitää lampuista ja toinen ei halua niitä lainkaan. Koska skaala ulottuu äärestä laitaan ja vaihtoehtoja on paljon, on hyvä olla jokin ajatus, josta lähdetään liikkeelle. Esimerkiksi omassa kodissani erilaisia pöytä- ja jalkalamppuja on paljon ja sytyttelen niitä yksi kerrallaan. Se tarkoittaa myös sitä, että valaistus ei ole koskaan järin kirkas. Siivoaminenkin on tehtävä silloin, kun ikkunoista tulvii luonnonvaloa.

Vanhoissa ja monesti myös uusissa rakennuksissa pistorasioita on vähän tai ne ovat väärissä paikoissa. Marko Paananen ratkaisi eteisensä valaisinongelman vetämällä jatkojohdon käytävän poikki ja hankkimalla sen päälle superpaksun maton.

– Ongelmiin on aina löydettävissä ratkaisu. Tärkeintä on, että se miellyttää silmää ja tyydyttää itseä.

 

Lukemattomia vaihtoehtoja

Marko Paanasen mukaan valaisimiin ja katkaisijoihin on tarjolla tyylikkäitä designratkaisuja samalla tavoin kuin muuhunkin kodin sisustukseen. Modernien valaisimien ja katkaisijoiden värejä ja muotoja on helppo sovittaa yhteen kodin muun sisustuksen ja värimaailman kanssa.

– Paikka, koko, väri, funktio ja muoto vaikuttavat niin katkaisimen kuin valaisimenkin valintaan. Yksittäisen huoneen tai tilan valaistussuunnitteluun vaikuttaa myös se, kuinka monta yksittäistä valaisinta ja kytkintä siihen on tulossa.

Jos katkaisimen valokytkimet ovat pieniä nappuloita, kehottaa Paananen sijoittamaan ne käytännöllisyyden vuoksi katseen korkeudelle. Se ei kuitenkaan välttämättä palvele perheen pienimpiä tai asunnon seuraavia omistajia. Kytkimien sijoittelussa tärkeintä on miettiä niiden käytön helppoutta monelta kantilta.

– Mutta helppouskin riippuu täysin omasta tahtotilasta. Jollekin se on sitä, että katkaisimia ei näy missään ja koko kodin valaistusta ohjataan padilla tai puhelimella. Joku toinen taas valitsee mieluummin käytännöllisyyden ja manuaaliset kytkimet. Se on aivan yhtä hyvä vaihtoehto, sillä yhtä ja oikeaa ratkaisua ei ole olemassa, Paananen päättää.