PS.

Harkitsetko koiran hankintaa? SEYn Fiksun koiranostajan opas on maksuton tietopaketti kaikille koiran hankintaa suunnitteleville. Nouda omasi SEYn jäsenyhdistyksestä tai lue opas verkossa: sey.fi/julkaisu

Vanha, yli 20 vuotta vanha eläinsuojelulaki laki laahaa monessa kohtaa muuta eurooppalaista eläinsuojelukehitystä jäljessä. Lisäksi SEYn ehdotuksissa pyritään ratkaisemaan eläinsuojeluongelmia, jotka aiheuttavat kärsimystä tuhansille eläimille joka vuosi. Eläinsuojelulain uudistamiseen on jo korkea aika.

SEY haluaa vähentää seura- ja harrastuseläinten massakasvatusta, kuten pentutehtailua, laitonta ja valvomatonta eläinkauppaa ja eläinten hylkäämistä. Nämä tavoitteet vähentävät myös esimerkiksi vakavia tarttuvia eläintauteja ja perinnöllisiä sairauksia, sillä etenkin pentutehtaista myytävät tai tuotavat koirat ovat usein sairaita ja voivat olla vaaraksi muiden eläinten lisäksi myös ihmisille.

Koirien ja kissojen kohdalla SEY esittää lakiin muun muassa tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin säätämistä pakolliseksi. Kissoja hylätään Suomessa kaikista eläimistä eniten, mikä työllistää löytöeläintaloja ja lukemattomia vapaaehtoisia työntekijöitä ja merkitsee hengenmenetystä tuhansille kissoille vuosittain. Pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti vähentäisivät kissojen hylkäämistä ja estäisivät niiden hallitsematonta lisääntymistä.

Valitettavasti monen mielestä on aivan luonnollista, että kissat vaeltelevat vapaana naapurustossa, etsivät ruokaa, lisääntyvät ja pitävät huolta itse itsestään. Jos koiria jätettäisiin tällä tavalla heitteille, kukaan ei luultavasti hyväksyisi sitä. Kissat tarvitsevat kuitenkin ihmisten huolenpitoa aivan kuten koiratkin.

SEYn tavoite on, että jokaisella kissalla ja koiralla on omistaja, joka vastaa eläimen terveydestä ja hyvinvoinnista.  Siirtymäajan myötä koirille ja kissoille tulee luoda valtakunnallinen rekisteri tai keskenään keskustelevat tietokannat, joihin kaikki tunnistusmerkityt eläimet tulee liittää. Rekisteritietoihin tulee olla pääsy kaikista EU-maista.

 

Sairaita koirarotuja ei tule ylläpitää sellaisenaan

SEY pyrkii lainsäädännön avulla vaikuttamaan eläinten terveydelle tai muulle hyvinvoinnille haitalliseen jalostukseen.  Eläinten terveydelle tai hyvinvoinnille haitallisten ominaisuuksien jalostaminen ja ylläpitäminen tulisi kieltää laissa kokonaan. Tällaisia ominaisuuksia ovat mm. hengitysvaikeudet, kroonista kipua aiheuttavat viat ja sairaudet, kuten luuston ja nivelten ongelmat sekä rakenteelliset ominaisuudet, joista seuraa kyvyttömyys normaaliin lisääntymiseen ja synnyttämiseen tai kyvyttömyys syödä tai juoda normaalisti. Tällaisia ongelmia esiintyy tyypillisesti koirilla ja muista lajeista erityisesti broilereilla.

Rotuja tai muita eläinkantoja, joista merkittävällä osalla on jokin eläimen hyvinvointia merkittävästi heikentävä rakenteellinen tai perinnöllinen vika, ei tule ylläpitää sellaisinaan.

 

Harkitse lemmikin ottamista tarkasti

Lakimuutokset ovat tärkeitä, mutta vieläkin tärkeämpää on yksittäisen ihmisen toiminta eläinten hyväksi. Eläimen hankkimista tulee aina harkita perinpohjaisesti, sillä omistaja on vastuussa eläimensä hyvinvoinnista. Toivomme, että lemmikkieläimen hankkimisen kynnys on korkealla ja että eläintä ei hankita ilman perinpohjaista harkintaa.

Eläimestä huolehtimiseen tulee sitoutua koko sen loppuelämän ajaksi. Jos tähän ei ole valmis, paras teko eläimen kannalta on jättää se hankkimatta. Ennaltaehkäisy on parasta eläinsuojelua.