Eläinlääkäri Petri Bäcklund suosittelee koiran hyvinvoinnin säilymiseksi eläinlääkärin tekemää terveystarkastusta kerran vuodessa. Siinä varmistetaan rokotusten voimassaolo, tarkistetaan hampaat ja katsotaan eläimen kuntoa. Jos poikkeavaa löytyy, siihen voidaan puuttua ajoissa. Jos on epäilys sisäloisista, tutkitaan ulostenäyte ja tarvittaessa annetaan täsmäkohtainen loishäätölääkitys.

- Seitsemän vuoden iästä alkaen koira olisi hyvä käyttää vuosittain senioritarkastuksessa. Vanhemmille koirille tulee helposti nivelkulumia tai sisäerityselinten sairauksia jotka voidaan todeta tarkastuksessa. Tarkastuksessa kiinnitetään huomiota myös mahdollisiin ulkoisiin kasvaimiin. Kennelliiton ylläpitämän kuolintilaston mukaan kasvaimet aiheuttavat jopa 20–30 % berninpaimenkoirien, boksereiden ja kultaistennoutajien kuolemista, Bäcklund toteaa.

Bäcklund nostaa suun terveyden tärkeimpien hyvinvointiin vaikuttavien seikkojen joukkoon ja neuvoo puuttumaan muun muassa hammaskiveen ajoissa:

- Hammaskiven voi tunnistaa koiran pahan hajuisesta hengityksestä. Kun huulta nostetaan ylöspäin, hampaiden pinnalla näkyy kellertävän ruskeaa muodostumaa. Hoitamaton hammaskivi johtaa sidekudoksen tulehdukseen ja tekee ikenistä kipeitä, jolloin koira voi jättää jopa syömättä. Sidekudoksen vaurio saattaa pahimmillaan aiheuttaa hampaan irtoamisen ja tulehdus saattaa levitä muualle kehoon.

- Pienikokoisilla koirilla hammaskivi on usein merkittävämpi ongelma kuin suurikokoisilla, hän huomauttaa.

Myös ihon ja korvien terveydestä on huolehdittava säännöllisesti. Korvat puhdistetaan apteekista tai eläinlääkäriltä saatavalla puhdistusaineella, ja jos korva punoittaa tai eläin aristaa sitä, on korvaa syytä näyttää eläinlääkärille. Ihossa mahdollisesti olevat pienet haavat puhdistetaan antiseptisella haavanpuhdistusliuoksella. Myös silmät pidetään puhtaina haaleaan veteen kastetulla pumpulilla tai apteekista tai eläinkaupoista saatavalla silmävedellä.

 

Oikealla ravinnolla koira voi välttyä monilta sairauksilta

Ihmisillä on hyvin tunnepitoinen suhtautuminen lemmikin ruokintaan ja sillä osoitetaan usein hellyyttä ja huolenpitoa. Ongelmia syntyy, kun eläintä syötetään tällöin ikään kuin huomaamatta yli sen oman tarpeen. Bäcklund kertoo huolestuttavasti, että kolme vuotta täyttäneistä koirista jopa yli 40 %:lla on ylipainoa. Kissoilla paino-ongelma on vieläkin yleisempi. Ylipaino tekee liikkumisesta hankalaa, eikä elämästä voi nauttia niin kuin pitäisi.  

- Ylipaino lyhentää entisestään lemmikin jo muutenkin lyhyttä elämää. Se rasittaa niveliä, sisäelimiä sekä muuttaa aineenvaihduntaa, Bäcklund luettelee.

Hän patistaakin kanavoimaan hellyyden osoittamisen eritavalla, esimerkiksi touhuamalla ja leikkimällä lemmikin kanssa makupalan antamisen sijaan.

Koira on ensisijaisesti lihansyöjä ja sen ruoansulatuskanava poikkeaa huomattavasti seka- ja kasvissyöjistä. Koska ruoansulatuskanava on pieni, tulisi ravinnon olla korkeaenergistä ruokaa. Eläinlääkäreillä ja lemmikkien erikoiskaupoissa on tarjolla laadukkaita teollisia kuivaruokavalmisteita. Niiden koostumus on rakennettu tutkimustulosten perusteella sellaiseksi, että koira saa niistä kaiken tarvitsemansa ravinnon.

- Koirille on olemassa erittäin hyviä kaupallisia ruokavaihtoehtoja: kuivamuonaa, märkäruokaa sekä pakastettua raaka- ja tuoreruokaa. Koiralle voidaan antaa joskus kotiruokaa ja kuivamuonaa sekaisin, mutta silloin on tarkasti huolehdittava koiran vitamiinien ja hivenaineiden saannista, Bäcklund painottaa.

- Jos kotikoiran raakaruokinta koostuu vain palalihasta ja luusta, on hivenaineista ja E-vitamiinista huolehdittava, hän lisää.