- Yleisimmät syyt, miksi omistaja tuo lemmikkinsä iho- ja korvasairauksien klinikalle ovat kutina ja korvatulehdukset. Muita hoitoon hakeutumisen syitä ovat mm. alopesia eli kaljuuntuminen sekä erilaiset ihottuma- ja pigmenttimuutokset, kynsiongelmat sekä muutokset anturoissa ja kirsussa, eläinten ihotauteihin erikoistuva ELL Riitta Seppänen kertoo.

Ihosairauksille on tyypillistä, että samanlaisia oireita voivat aiheuttaa monet erilaiset taustasyyt ja sairaudet. Seppäsen mukaan keskeistä kutinan, iho-ongelmien ja korvatulehduksen hoidossa on sairauden syyn selvittäminen.

Esimerkiksi kutinan taustalla voi olla ulkoloinen, allerginen ihosairaus, infektio ja harvinaisena jopa iholymfooma. Ulkoloisista täit ja väiveet ovat silminnähtäviä. Niiden häätöön on apteekista ilman reseptiä saatavia koirille tarkoitettuja paikallisvaleluvalmisteita.

- Mikäli silminnähtäviä ulkoloisia ei havaita, kannattaa kutinan syyn selvittäminen jättää eläinlääkärille, Seppänen jatkaa.

 

Hoitoa kotikonstein

Riitta Seppäsen mukaan tassunpohjien, varpaanvälien, suupielten ja ihopoimujen hoitoon on olemassa laaja kirjo apteekista ilman reseptiä saatavia valmisteita. Niitä voi käyttää esimerkiksi allergiselle koiralle ihon hygienian parantamiseen.

- Erittäin käyttökelpoisia ovat esimerkiksi klooriheksidiiniä sisältävät puhdistuspyyhkeet. Pienet, pinnalliset ja paikalliset haavaumat sekä ihotulehdukset voi hoitaa kotikonstein puhdistamalla ne apteekista ilman reseptiä saatavilla koirien ihon- ja haavahoitoon tarkoitetuilla valmisteilla. Koirien haavahoitoon on nykyään myös hunajaa ja pihkaa sisältäviä valmisteita.

- Mikäli kuitenkin kyseessä on laajemmalle levinnyt ihotulehdus, pisto- tai puremahaava, lemmikki on aina vietävä eläinlääkärille arvioitavaksi, Riitta Seppänen muistuttaa.