Lemmikkien akuutit lieväoireiset suolistovaivat johtuvat tavallisesti joko sopimattomasta ruoasta tai nopeista muutoksista ravinnossa. Oireet ovat yleisiä ruoansulatuskanavavaivojen oireita, kuten oksentelu ja ripulointi, jotka paranevat itsestään.

Pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri, kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osaston kliininen opettaja Susanne.

Kilpinen suosittelee eläimen viemistä eläinlääkärille aina jos oksentelu ja ripuli on voimakasta, eläin on kuumeinen, apaattinen ja voimaton, ulosteessa tai oksennuksessa on verta seassa tai kun oireet pitkittyvät. Ruokintaan liittyvissä suolistovaivoissa eläin menettää ripulin tai oksentelun myötä paljon nestettä ja elektrolyyttejä, siksi on erittäin tärkeää huolehtia lemmikin elektrolyytti- ja nestetasapainosta.

- Kotihoitona annetaan suun kautta elektrolyyttiliuosta eli suola-sokeriliuosta. Lisäksi ruokintaa muutetaan niin, että annetaan useita kertoja päivässä pieniä annoksia vähärasvaista ja helposti sulavaa ruokaa. Myös probiootteja voidaan antaa, Kilpinen neuvoo ja muistuttaa hoidon alettua tarkkailemaan loppuuko oireilu vai ilmeneekö vielä muita oireita.

Myös sisäloiset aiheuttavat suolistoon ongelmia. Näin voi tapahtua esimerkiksi nuorella eläimellä, jonka immuunipuolustusmekanismi on vielä heikko tai aikuisella, jolla se on heikentynyt lääkityksen tai sairauden aiheuttamana. Suolistoloisia epäillessä Kilpinen suosittelee ulostenäytteiden tutkimista eläinlääkärillä, jolloin lemmikille saadaan oikea ja täsmällinen lääke loisten häätöön.

- Suolistoloiset ovat kehittäneet resistenssiä joitakin lääkeaineita kohtaan, siksi eläin on lääkittävä juuri oikealla lääkkeellä loista vastaan. Näin vältytään eläimen turhalta lääkitsemiseltä itse haetulla vaivaan tehoamattomalla loishäätölääkkeellä.

Akuutti suolistovaiva voi olla myös voimakasoireinen, jolloin eläin voi olla apaattinen, kuumeinen eikä halua syödä. Tällöin kyseessä voi Kilpisen mukaan olla suolistotukos, joka erityisesti nuorilla lemmikeillä voi johtua suoliston vierasesineestä. Tukoksen voi aiheuttaa myös kasvaimet tai kuroumat, jossa suoli on ahtautunut sidekudoksen muodostumisen myötä.

Suolistovaivaa voidaan Kilpisen mukaan sanoa krooniseksi silloin, kun oireita on esiintynyt vähintään kolmen viikon aikana. Yleisimmät krooniset vaivat aiheutuvat ruoka-aineyliherkkyydestä tai allergiasta etenkin nuoremmilla yksilöillä. Myös tulehduksellinen suolistosairaus ja suoliston pieneliöstön epätasapainotila, ummetus sekä kasvaimet voivat olla haitan takana.

- Liian vähäinen liikunta voi hidastaa suoliston liikettä, jolloin syntyy ummetusta. Etenkin vähän liikkuvilla sisäkissoilla ja vanhemmilla eläimillä, joilla liikunta luontaisesti vähenee, ummetus on yleinen ongelma, Kilpinen kertoo.

Probiootit vaikuttavat myönteisesti suolen mikrobiston tasapainottamiseen. Markkinoilla olevissa lemmikkien valmisravinnoissa on saatavilla tuotteita, jotka sisältävät probiootteja. Probiootteja voidaan Kilpisen mukaan käyttää lisäksi kroonisissa suolistovaivoissa tukihoitona ja esimerkiksi ruokinnallisista syistä aiheutuneissa akuuteissa suolistovaivoissa.