− Palattuani kotiin menin Espoon tallille alkeiskurssille. Se on ollut elämäni paras asia: ”kavioliittoa” on kestänyt jo 40 vuotta.

Rakkaasta harrastuksesta tuli ammatti. Kouluratsastuksesta on kertynyt 30 SM-mitalia sekä kansainvälisiä sijoituksia. Tällä hetkellä Marko toimii mm. kouluratsastusmaajoukkueen valmentajana.   

− Urheilussa kumppanina on elävä, älykäs olento eikä vain peliväline. Olen etuoikeutettu, kun saan olla ulkona auringonpaisteessa ja näen miten valmennettavat edistyvät. Itselleni tärkeä mentori on ollut Kyra Kyrklund.

Jokainen eläin on oma persoonansa, mutta Markolle on erityisesti jäänyt mieleen Grand Prix -ratsu Pakistania, jolla hän voitti mitaleita 1980−90-luvun vaihteessa.

− Kaikista rakkain on ollut koirani Pappa, harmaa koira, jolla oli valkoiset tassut. Sain sen ystävältäni Uma Aaltoselta, ja Pappa oli elämässäni 16,5 vuotta. Umalta opin myös eläinten eutanasian merkityksen, kärsimystä ei pidä pitkittää. Tämä koskee myös hevosia, joiden lähdön pitäisi olla nopea, ilman pitkiä kuljetuksia.  

Uutta koiraa Marko ei ole ottannut, koska sille ei olisi riittävästi aikaa kilpailumatkojen takia. Hän toivookin, että ihmiset ottaisivat etukäteen selvää eläinten todellisista tarpeista ja mikä tekee ne onnellisiksi. Lemmikkejä ei pidä ottaa pelastamaan perheriitoja tai kohottamaan egoa.

 

Hevoset tuovat ihmisten parhaat puolet esiin

Suomen Ratsastajainliiton jäsenmäärä oli Markon aloittaessa 12 000, kun nyt se on 50 000. Voimistelulajien jälkeen se on suosituimpia harrastuksia, mutta koska laji on naisvaltainen, yhteiskunnan tukea ei juurikaan ole.

Suurin osa tallien pitäjistä on yksityisyrittäjiä kuten Markokin. Hänen tallissaan Ruskeasuolla hirnuu 15 hevosta hienoissa maisemissa Keskuspuiston kupeessa. Tallit rakennettiin alun perin olympialaisia varten.

 

Millainen harrastus hevoset ovat lapsille ja nuorille?

− Se tuo keskittymistä, rutiinien sietoa ja kropan hallintaa. Hevonen ei syrji ketään ulkonäön perusteella: voit olla pitkä tai pätkä, kunhan voitat sen luottamuksen.

Hevoset ovat erinomaisia kumppaneita myös esimerkiksi liikunta- tai kehitysvammaisille. Marko kertoo ylpeänä kuinka hänen suojattinsa on nauttinut täysillä hevosharrastuksesta, ja vielä voitti useita mitaleita Special Olympics -kisoissa.  

Harrastuksen kokeileminen ei vaadi paljon: mukavat housut, turvalliset kengät ja kypärän saa lainaksi vaikka talleilta. Varsinaiseen kilparatsastukseen kuuluu oma klassinen tyylinsä, ja varusteetkin maksavat.  

Lokakuussa vietetään Suomen Eläinsuojeluyhdistyksen eläinten viikkoa. Marko käy sen lähettiläänä kouluissa kertomassa hevosista ja vastaamassa kysymyksiin. Sitä ennen Markoa ja valmennettavia voi tulla moikkaamaan huhtikuussa Tampereelle hevosmessuille ja ratsastusnäytökseen.