Punkkitarkastus on syytä tehdä joka päivä.

− Eläinlääkärin luokse tullaan punkkiasioissa tyypillisesti silloin, jos punkkia ei olla itse saatu irti tai pureman seurauksena on syntynyt ihotulehdus, eläinlääkäri, toimitusjohtaja Anne Bruce Eläinklinikka Tassulasta kertoo.

Mikä on paras tapa irrottaa punkki lemmikistä?

− Ota kiinni punkin pään kohdalta läheltä ihoa esimerkiksi punkkipihdeillä tai -haarukalla ja vedä napakasti ylös. Puutiaista ei saa puristaa pulleasta takapäästä. Tärkeintä on saada punkki kokonaisena irti ja iho on hyvä desinfioida tämän jälkeen puremakohdasta.

Bruce kertoo, että kolme punkkien häätökeinoa koiralla ovat paikallisvaleluliuokset, tabletit ja punkkipanta, jotka toimivat eri tavoin. Apteekista ilman reseptiä saatavaa liuosta laitetaan paikallisesti iholle, josta se levittyy turkkiin ja koko iholle. Punkki kuolee, kun se on kosketuksissa lääkeaineen kanssa ja vaikutus kestää noin kuukauden ajan.

Reseptillä ostettavassa pannassa taas teho kestää 7–8 kuukautta.

Suun kautta annettavan tabletin lääkeaine vaikuttaa valmistekohtaisesti kuukaudesta kolmeen kuukauteen. Huono puoli on, että punkki kuolee vasta, kun se imee verta eli punkki voi aiheuttaa ihoreaktion ja kulkeutua elävänä kotiin, Bruce muistuttaa.

 

Keinot on monet

Bruce kehottaa juttelemaan oman eläinlääkärin kanssa, sillä häätökeinon valintaan vaikuttavat hinnan ja helppouden ohella myös koiran aktiivisuus ja elämäntapa. Myös perheen muut jäsenet ja lemmikit tulee ottaa huomioon.  

− Esimerkiksi metsästyskoira liikkuu paljon luonnossa, jolloin panta ei välttämättä ole paras ratkaisu, sillä se voi jäädä kiinni esimerkiksi oksaan ja hävitä metsään. Osa koirille käytettävistä liuoksista on kissoille vaarallisia, mikä tulee ottaa huomioon. Kissoille on omat punkkihäätövalmisteet.

Punkkikarkotteen valinta on makuasia, ja jokaiselle löytyy sopiva ratkaisu. Kannattaa kuitenkin olla ajoissa keväällä liikkeellä, sillä punkkien välittämät taudit ovat ikäviä niin lemmikeille kuin ihmisille.