Oikea ravinto vaikuttaa merkittävästi lemmikin hyvinvointiin. Ruoan valinnassa on tärkeää huomioida lajille tyypilliset tarpeet.

Lemmikkieläimet ovat itse hyviä säätelemään omaa ruokailuaan, jos niille annetaan siihen mahdollisuus.  Esimerkiksi kissojen on todettu osaavan tehdä itselleen sopivia ravintovaihtoehtoja. Kissat valitsevat luonnostaan ruokailutavan, jossa proteiinien, rasvojen ja hiilihydraattien määrä on lajityypillisesti täydellinen. Kissojen itse valitsema ruokavalio vastaa luonnosta pyydystettävien saaliseläimien kuten hiirien tai lintujen sisältämää ravintokoostumusta.

Kissoille optimaalinen ravinto on hyvin proteiinipitoista. Tavoitearvot kissojen kohdalla ovat noin 26 grammaa proteiinia, 9 grammaa rasvaa ja 8 grammaa hiilihydraattia päivässä. Tämä vastaa sitä, että jopa 52 % ruoan kaloreista tulee proteiineista.  Lisäksi kissat alkavat luonnollisesti itse vähentää syömistä, jos hiilihydraattien määrä päivän aikana nousee yli 300 kilojoulen. Kissanruokaa valitessa onkin siis hyvä tarkistaa, että ruoan hiilihydraattipitoisuus on kohtuullinen ja ruoka sisältää riittävästi proteiineja.

 

Mihin kaikkeen ravinto vaikuttaa?

Ruokaa valitessa tulisi ottaa huomioon esimerkiksi lemmikin ikä ja aktiivisuus.

Lemmikkien ravinnolla on kauaskantoisia ja monipuolisia vaikutuksia. Ruokaa valitessa tulisi ottaa huomioon esimerkiksi lemmikin ikä ja aktiivisuus. Ravinnolla on selkeä rooli esimerkiksi koiran- ja kissanpentujen terveelle kehitykselle ja kasvulle. Nuorten lemmikkien energian kulutus poikkeaa yleensä reilusti vanhemmista. Toisaalta myös seniorilemmikit kaipaavat omanlaistaan ravintoa, joka tukee tervettä vanhuutta ja estää lihomista.

Myös yksittäiset terveyden osa-alueet hyötyvät optimoidusta ravinnosta. Immuunipuolustus ja ruoansulatuselimistön terveys ovat ilmeisimpiä alueita, joihin ruoalla on jatkuva ja suuri merkitys. Moni lemmikinomistaja tietääkin jo, että lemmikkien ihon ja turkin kunto riippuu paljolti oikeasta ravinnosta. Myös hampaiden terveyteen vaikuttavat ravintovalinnat. Erityisten terveysongelmien kohdalla sopivalla ravitsemuksella voidaan tukea paranemista.

 

Myös vaihtelulla on merkitystä

Lemmikkien ruokinnassa tulee huomioida ravintokoostumuksen lisäksi myös muita seikkoja. Monet lemmikit kaipaavat esimerkiksi erilaisia tekstuureja ruokaansa. Kissojen ja koirien ruokinnassa tämä saattaa tarkoittaa sitä, että märkäruoka tarjoaa lemmikkien tarvitsemat proteiinit. Kuivaruoka sen sijaan tarjoaa vaihtelua tekstuuriin sekä pitää osittain huolta myös hampaiden hyvästä kunnosta.

Luonnollisesti lemmikit kaipaavat vaihtelua ruokaansa, siinä missä ihmisetkin. On siis hyvä huolehtia myös siitä, ettei syötä lemmikilleen aina täysin samoja ruokia.