Koirien ja kissojen varhaisrokotus on tärkeä osa pennun hyvinvointia. Suuri osa koirankasvattajista teettää pennuistaan eläinlääkärin tekemän pentutarkastuksen. Pentutarkastus varmistaa pennun terveyden luovutushetkellä. Tarkastus kannattaa tehdä lähellä luovutusta, jotta tutkimus on tuore ja tietyt ongelmat ovat jo tulleet näkyviin. Eläinlääkäri Karoliina Autio eläinsairaala Evidensia Tammistosta kehottaa hankkimaan vain eläinlääkärin tarkastamia pentuja.

Rokotusohjelman tarkoituksena on suojata muun muassa parvovirusripulia vastaan, joka voi olla pennulle hengenvaarallinen.

- Pennun kannalta erityisen tärkeää on sosiaalistuminen, sillä se ehkäisee käytöshäiriöitä, jotka ovat tavallisimpia nuorten koirien lopettamisen syitä. Rokotukset on yleensä annettu 12 ja 16 viikon sekä 1 vuoden ikäisenä. Varhaisrokotukset voidaan antaa jo 7-9 viikon ikäisenä. Näin koira pääsee totuttelemaan muihin sosiaalistumisen herkkänä kautena, joka on 5-14 viikon välillä.

Autio muistuttaa, että loishäätö on tarpeen erityisesti tiineyden ja pennun ensimmäisten kuukausien aikana, mutta turhia madotuksia on syytä välttää. Ulostenäytteen perusteella tiedetään tarvitaanko madotusta. Se voidaan tutkia esim. rokotuskäynnin yhteydessä. Madot on tärkeää hoitaa pois jos niitä on: niistä saattaa olla vaaraa myös perheen ihmisille. Yhtä tärkeää on kuitenkin välttää lääkkeiden turhaa käyttöä sillä harva eläin kantaa taudinaiheuttajia.

Koiranpennun saattavat tuoda eläinlääkärin luokse myös virtsatie- ja korvatulehdukset. Niillä voi olla myös puremahaavoja leikeistä ja kolhuja törmäilyistä.

- Jokainen koira on erilainen ja kasvaa erilaisessa kodissa. Niiden kanssa harrastetaan yhä enemmän. Yksilöllisessä hoitosuunnitelmassa tämä otetaan huomioon ja samalla saa ruokavalio-ohjeita sekä tietoa rotuun mahdollisesti liittyvistä sairauksista. Myös rokotusten yhteydessä tutkitaan pennun terveyttä ja silloin voi löytyä esimerkiksi napatyrä tai sydämen sivuääniä. Isoille roduille tyypillisiä ovat nivelten ja luuston kasvuhäiriöt.

 

Myös kissalle ensimmäinen vuosi on tärkeä

Ensimmäisenä vuonna kissanpentu kasvaa hurjaa vauhtia fyysisesti ja henkisesti. Vuoden ikäinen kissa vastaa arviolta noin 15-vuotiasta ihmistä, eläinlääkäri Aija Jantunen Evidensia Lohjalta toteaa.

- Sosiaalistuminen tapahtuu koiria aiemmin eli noin 2-7 viikon ikäisenä. Se on tottumista muihin eläimiin, ihmisiin ja ympäristöön.

Ennaltaehkäisevään ja suunnitelmalliseen pentuvuoden terveysohjelmaan kuuluvat loishäädöt, ennen luovutusta uuteen kotiin tehtävä pentuetarkastus sekä terveystarkastus- ja rokotuskäynnit eläinlääkärillä. Yksilöllinen terveysohjelma auttaa omistajaa pitämään hyvää huolta pennustaan.

- Kissanpentu on herkkä tarttuville sairauksille. Varmuudella ei voida sanoa kuinka kauan emon vasta-aineet suojaavat pentua. Parhaan mahdollisen suojan turvaamiseksi suositellaan kolmea rokotuskertaa 8-9, 12 ja 16 viikon ikäisenä. Vaikka kissa olisi saanut varhaisrokotuksen, kunnollisen vastustuskyvyn saavuttamiseksi tarvitaan kaikki rokotuskerrat kuten koirillakin. Tehosterokotus annetaan vuoden iässä.
Suurin osa kissoista tulee sukukypsäksi ensimmäisen vuoden aikana.

- Tyttökissoilla leikkaus ehkäisee kohtutulehduksia ja maitorauhaskasvaimia ja poikakissoilla ns. kollikäytöstä. Leikkauksen jälkeen kissan energiantarve laskee, joten ruokavalioon tulee kiinnittää huomiota.
Kissojen määrä lemmikkeinä kasvaa koko ajan, myös kerrostaloissa. Kun pentu tulee uuteen kotiin, kannattaa käydä läpi vaaranpaikat kuten parvekkeet ja tuuletusikkunat.

- Sisäkissoillakin pitää olla virikkeellinen ympäristö: piilopaikkoja ja korkea tarkkailupaikka sekä mahdollisuus turvalliseen kiipeilyyn, Jantunen muistuttaa.