Minulle rakkaasta harrastuksesta tuli myös ammatti. Toki ammattilaisuus vaatii erilaista vääntöä ja pitkäjänteisyyttä kuin harrastusmainen skimbaaminen. Alppihiihto on kovaa työtä, jossa hauskuus katoaa ajoittain pöllyävän lumen lailla.

Tyttäreni vein ensimmäisen kerran mäkeen kaksi vuotiaana. Se ei nyt ollut ihan paras ikä aloittaa laskettelua, joten siirryin hänen kanssa murtomaaladulle. Neljä vuotiaana tyttö oli jo ihan eri tasolla menemään rinnettä alas.

Lasten kanssa rinteessä oleminen on ihan oma lajinsa. Tein ensimmäisellä kerralla sen virheen, että olimme Keski-Euroopan laskettelukeskuksessa, jossa matka parkkipaikalta hisseille on pitkä. Rankinta siinä menossa oli säätäminen ja huuhailu, mitä lasten kanssa yleensäkin on. Olin aivan hiestä märkä, kun roudasin meidän kaikkien laskettelusukset ja autoin lapsia talvivaatteissa eteenpäin.

Suomen laskettelukeskuksissa on aivan toista olla pienten lasten kanssa. Siellä on taikamatot, joilla noustaan rinnettä ylös ja lasten omat mäet, joissa on erinomaista opetella laskettelun perusasioita. Lasten mäessä jauhosammuttimien kokoisten on turvallista lasketella. Matkat parkkipaikalta suksivuokraamolle ovat yleensä lyhyet.

Laskettelukoulu on aivan ehdoton. Suosittelen sitä jokaiselle laskettelua aloittavalle, niin aikuiselle kuin lapselle. Omat lapseni laitoin laskettelukouluun sen vuoksi, että saavat parhaan opetuksen laskettelutekniikkaan.

Kaverit ihmettelivät, miksen opeta lapsiani laskettelemaan. Vastasin, että osaan laskea vain helvetin kovaa alas. Totuus on kyllä se, että ammattilaisopettajat osaavat viedä - varsinkin lasten kanssa - homman hauskasti maaliin. Ja lapset kuuntelevat kiltisti vieraan opetusta. Lapset oppivat nopeasti tekniikan ja heistä tulee taitavia jo päivän harjoittelulla.

Laskettelen perheeni kanssa säännöllisesti kotimaassa ja ulkomailla. Yhdeksän vuotiaan tyttäreni kanssa laskettelu on tosi hauskaa, ja pienemmät, kaksoset, ovat rinteessä jo melkoisia menijöitä.

Suomessa laskettelua voi harrastaa joka paikassa, ja rinteisiin pääsee iltamyöhään etelää myöten. Perheen yhteisenä harrastuksena laskettelu on samaan aikaan yhdessä ja erikseen olemista.

Jokaisen pitää mennä ainakin kerran elämässä mäkeen ja testata, onko tämä minun juttu. Minulle laskettelu on antanut paljon, ja haluan, että lapseni kokevat samaa iloa, jota itse olen vauhdista ja vapaudesta saanut.