Tykkilumi mahdollistaa Suomen 70 laskettelukeskuksessa talvikaudelle optimaalisimman käyttöajan: aikaisemman kauden aloituksen ja myöhäisemmän lopetuksen. 

-Tykkilumi kestää luonnonlunta paremmin säänvaihteluita. Etelä-Suomen laskettelukeskuksissa tilanne on haavoittuva, kun vuorokauden lämpötilaerot voivat olla huomattavat. Luonnonlumi sulaa nopeasti auringonpaisteessa tai vesisateessa hötöisen rakenteensa vuoksi, toiminnanjohtaja Harri Lindfors Suomen Hiihtokeskusyhdistyksestä kertoo.

Hiihtokeskusten rinteitä hoidetaan joka päivä. Tykkilumipeitteen ansiosta rinteen pohjalumetus on massaltaan tiiviimpi ja sen päivittäinen huolto varmistaa rinteen tasaisuuden ja turvallisen käytön.  

 

Lumetustekniikka monipuolistuu

Merkittävin hyöty tykkilumesta on harrastelijoiden pääsy rinteisiin ja hiihtoladuille joka vuosi säännöllisesti. Laskettelu, lumilautailu ja maastohiihto onnistuvat tykkilumen ansiosta entistä aikaisemmin syksyllä ja kausi jatkuu pidempään keväälle myös Etelä-Suomen hiihto- ja laskettelukeskuksissa.

Lumettamistekniikoissa ollaan menty huimasti eteenpäin ja uusia kokeiluja lumen säilömiseen on jo olemassa. Lindfors viittaa muun muassa Rukan hiihtokeskuksen lumimassan varastointiin edelliskaudelta, jonka ansiosta Rukan yksi rinne avattiin jo lokakuun 10. päivänä. Talviurheilu ei katoakaan ilmastonvaihteluiden myötä. Tykkilunta käytetään lähes kaikissa Suomen laskettelukeskuksissa.