Henna Ikola on haastattelupäivänä harjoitusleirillä Sveitsissä. Matkapäiviä Hennalle saattaa kertyä vuodessa jopa 150, sillä kisamatkojen lisäksi pitää päästä treenaamaan sinne, missä on lunta ja sopivat rinteet.

 

Viikot Vuokatissa, vapaa-ajalla Hyvinkäällä

Kahdeksanvuotiaana laskemisen aloittanut Henna Ikola käy nyt lukiota kolmatta vuotta Vuokatissa lumilautalinjalla.

Viikot Henna asuu Vuokatissa ja harjoittelee paikallisissa rinteissä. Opiskelu on suunniteltu nuoria urheilijoita tukevaksi, ja mahdollistaa harjoitusleireille osallistumisen.

Hennan varsinainen kotipaikkakunta on Hyvinkää, jonka Sveitsin hiihtokeskus on tullut Hennalle tutuksi vuosien varrella. Lähellä asutusta sijaitsevassa keskuksessa on aktiivista seuratoimintaa ja mahdollisuus hyvään valmennukseen.

Tosissaan treenaava Henna näkee lähirinteessä paljon etuja. Suorituspaikkoihin on panostettu, eikä hisseihin tarvitse jonottaa pitkään.

– Tärkeintä mäessä on, että on hyvä meininki. Se tulee tietty siitä, että mestat on hyvässä kunnossa ja paljon hyviä kavereita mukana. Olen laskenut Hyvinkäällä pienestä pitäen ja meillä on siellä oma jengi, Henna kertoo.

Lähikeskukseen pääsee harjoittelemaan kätevästi autolla suoraan kotoa, eikä tarvitse järjestää majoituksia. Varusteet Henna pukee valmiiksi jo kotona.

 

Suorituspaikoilta tuloksiin

Vuokatin Urheiluakatemiassa Hennan valmentajia ovat Anni Halonen, Simo Suopanki ja Priidik Vesi. Maajoukkueleireillä mukana on päävalmentaja Antti Koskinen.

Hyvinkään mäissä alkanut harrastus kantaa jo hedelmää ja lajille omistautuminen näkyy Hennan kisamenestyksessä. Vuonna 2015 tuli Ischgl World Rookie Tourissa ensimmäinen sija, tänä vuonna World Rookie Tour Livignossa sekä World Rookie Tour Ischglissa ensimmäinen sija. Nuorten talviolympialaisissa Lillehammerissa Henna laski pronssille.

Aina kun lumitilanne sallii, Henna lumilautailee lähimäessä myös vapaa-ajalla.

– Todellakin lasken myös vapaa-ajalla! Junnumpana mä kuuluin Sputnikiin ja kävin mäessä valmentajan kanssa, mutta nyt menen kavereitten kanssa.

Tämän kauden Henna starttasi kuusi viikkoa kestäneeltä maajoukkueleiriltä Australiasta. Sveitsin leirin jälkeen on tiedossa kisamatkoja pitikin talvea

– Kaikki kisat on hyviä kisoja. Laskeminen on tärkeintä, vaikka on kiva pärjätäkin. Hauskinta on olla kavereitten kanssa ja nauttia siitä, mitä tekee, Henna sanoo ennen seuraavaa laskua.