Suomen talven vaihtuvat keliolosuhteet asettavat kengille aivan erityisiä vaatimuksia.

Talvikengän tulisi olla lämmin, mutta samanaikaisesti vedenpitävä ja hengittävä, jotta se toimii sekä pakkasella että räntä- ja vesikelien loskassa.

– Kalvomateriaalina GORE-TEX® on siihen paras vaihtoehto, kenkäasiantuntija Sari Manns kertoo. Vuorimateriaalina synteettiset materiaalit ovat toimivia, ne hengittävät ja siirtävät kosteutta eteenpäin ja näin auttavat GORE-TEX® kalvoa toimimaan mahdollisimman tehokkaasti. Myös sukkien tulisi olla synteettistä materiaalia, jolloin ne eivät ime jalkojen erittämää kosteutta vaan siirtävät sen eteenpäin.

 

Lestitys tukee jalkaa

Jalkineessa on hyvä olla tilava, pohjoismaiseen jalkaan sopiva lestitys. Se tarkoittaa, että jalkine on tilava myös kärjen korkeudesta, yleensä lestin leveys ei yksinään riitä, vaikka niin yleisesti luullaan. Pienen lapsen rustot ja luut ovat pehmeät, jonka vuoksi jalan luonnollinen asento ja liikkuvuus kengän sisällä on tärkeää. Jalkapöydän päällä on hermoja, ja liian tiukat kengät puristavat niitä. Jalkineen ilmavara lisää myös kengän lämpöisyyttä.

– Liian jäykät jalkineet estävät jalan luonnollisen liikkeen, liian löysät ja pehmeät eivät sen sijaan tue jalkaa riittävästi. Liian vähäinen tuki saattaa vaikuttaa jalan kaariholven laskeutumiseen sekä johtaa virheelliseen astuntaan. Hyvä jalkine on tilava, oikeasta kohdasta tukeva ja joustavuudeltaan sopiva, Manns kuvaa.

Lasten jalkineissa on tärkeää huomioida myös kantapään kuppiosa eli kantakappi, jonka tarkoitus on antaa lapsen jalalle riittävä tuki.

 

Osaava myyjä auttaa

Tutkimukset osoittavat, että suomalaiset ostavat lapsille liian pieniä kenkiä. Talvijalkineen kärjessä tulisi olla 1,5 - 2 senttimetriä kasvu- ja käyntivaraa – noin peukalon leveyden verran.

Pakkaskelissä raakakumi on pidoltaan ja notkeudeltaan toimivin ulkopohja. Kova pohja tekee jalkineesta liukkaan, jolloin käyttömukavuus ja jalkineen turvallisuus kärsivät. Sekä lapsille että aikuisille suositellaan muutamaa kenkäparia talvea kohden, sillä eri kengät stimuloivat eri tavoin jalan lihaksia. Lisäksi kengät tarvitsevat  lepoa, kuivumista ja ajoittain myös pohjallisten pesua. Näin lisätään kenkien käyttöikää ja toiminnallisuutta.

Vaativat olosuhteet tyydyttävän kengän valinnassa kannattaa tukeutua osaavaan myyjään, niin ulkoilu maistuu talvellakin.