Roope Tonteri

Ohjeita pienille snoukkahaaveilijoille?

Pidä hauskaa rinteessä, nauti laskemisesta, laske paljon ja hanki kavereita lajin parista. Vanhemmille ohjeeksi, että ei kannata painostaa, menestys tulee jos on tullakseen. Väkisin tekemällä ja pakolla yrittämällä menee lajin luonne.  

Kuinka valmistaudut kisapäivään?

Riippuu mihin aikaan kisat ovat: jos illalla, niin pitää herätä ajoissa. Minulla ei ole mitään erityisiä rutiineja, valmistaudun fiilispohjalla. Muutama viikko sitten oli pienet kisat, ei isoja rahapalkintoja ja pienet hyppyrit ja silti sitä jännittää. Ja se on hyvä: pysyy skarppina.

Tyypillinen treeniviikko?

Viikko alkaa siten, että katsotaan säätiedotusta: paistaako aurinko? Silloin lasketaan. Jos on huono sää, niin palaudutaan. Talvella lasketaan 4-6 tuntia jäätiköllä noin 4000 metrissä, mikä on rankkaa. Jos ollaan maajoukkuereissulla, voidaan käydä yhdessä pelailemassa jotain.

Miten sinusta tuli ammattilaislautailija?

Hurahdin lumilautailuun 10-vuotiaana, jolloin aloin laskemaan enemmän ja pääsin paremmin perille lajista. Vuonna 2009-2010 aloin pärjäämään kisoissa ja olin fiiliksissä - mutta laskisin varmasti, vaikka en kävisi kisoissakaan. Lumilautailusta on vuosien mittaan tullut elämäntapa ja ammattilaisuus on tullut hyvänä lisänä siinä sivussa.

 

Matti Suur-Hamari

Ohjeita pienille snoukkahaaveilijoille?

Täytyy olla unelmia ja haaveita, sekä pitää uskoa ja luottaa itseensä - ei kukaan mukaan usko, jos ei itse niin tee. Täytyy olla kärsivällinen ja palo tehdä juttuja. Jos jotain haluaa saavuttaa, niin sen eteen pitää tehdä töitä.

Kuinka valmistaudut kisapäivään?

Kisapäivän valmistautuminen alkaa minulla edellisenä iltana, jolloin laitan kaiken valmiiksi: laudat, kypärät, pipot ja hanskat.  Kun herätyskello aamulla soi, laitan hevimusiikkia soimaan ja haen lämppää kehoon hyppynarulla. Mieli on valmis, kun tietyt jutut on käyty rauhassa läpi. 

Tyypillinen treeniviikko?

Treeniviikko vaihtelee kauden ajankohdan mukaan. Äskettäin olimme Italiassa pari viikkoa: kolmen treenipäivän jälkeen oli vapaapäivä. Treenipäivänä mentiin jäätikölle harjoittelemaan, tultiin alas lounaalle ja vuorossa oli jotain muuta, esimerkiksi palauttelevaa fysiikkatreeniä.

Miten sinusta tuli ammattilaislautailija?

Vuonna 1999 pääsin ensimmäisen kerran lumilaudan päälle ja siitä alkoi ensirakkaus lajiin. Vammaisurheilija minusta tuli vuonna 2009 tapahtuneen moottoripyöräkolarin seurauksena. Sain uuden kipinän urheiluun ja lajin pariin pääsin 2012 kevättalvella. Lajissa mennään oman suorituskyvyn rajoilla, ja se on mikä kiehtoo.

 

Rene Rinnekangas

Ohjeita pienille snoukkahaaveilijoille?

Hauskuuden kautta oppii parhaiten. On hyvä puskea eteenpäin ja ylittää itsensä, mutta yleensä nämäkin tulevat hyvän fiiliksen myötä. Meininki on silloin kohdillaan kun painetaan rinteessä menemään hymy päällä ja tukka hulmuten.

Kuinka valmistaudut kisapäivään?

Kisoja edeltävissä treeneissä yritän saada oman kisoissa tehtävän laskuni päälle. Ja tietysti yritän saada aina mahdollisimman hyvät fiilikset. Aina sitä ennen kisaa vähän jännittää: se kuuluu siihen kisafiilikseen.

Tyypillinen treeniviikko?

Käyn Vuokatti - Ruka Urheiluakatemiaa ja kouluviikkoon kuuluu enimmäkseen lautailua, mutta myös voimaharjoittelua, kehonhallintaa ja liikkuvuutta. Tulee paljon laskettua vuoden aikana sekä rinteessä että kaduilla. Ja skeittailtua tulee myös varsinkin kesäisin.

Miten sinusta tuli ammattilaislautailija?

Minua ei ehkä vielä ammattilaiseksi pysty kutsumaan, mutta aloitin lautailun 4-vuotiaana. Ala- ja yläasteen vaihteessa tuli fiillis, että tämä on se juttu, mitä haluan tehdä enemmän. Lajissa koukuttaa extrememeininki ja hauskanpito hyvällä porukalla.