On hieno tunne päästä hiihtämään latujen ulkopuolelle puhtaaseen hankeen. Välillä on raskaampaa, toisinaan helpompaa. Hiihtäessä on aikaa rauhoittua ja kuunnella omia ajatuksiaan.

Tunturihiihtoretket voi helposti suunnitella siten, että aloittelijakin pärjää. Hyvä tapa aloittaa on tukeutua retkillä autiotupa-verkostoon ja hiljalleen kartuttaa kokemusta.

Hyvä kunto ja hiihtotekniikka tekevät hiihtoretkestä nautinnollisemman. Jos sinulla ei ole lainkaan tai hyvin vähän aikaisempaa hiihtokokemusta, kannattaa treenata aluksi ladulla perinteistä hiihtoa. Samalla kunto kasvaa ja lihakset tottuvat hiihdon liikeratoihin. Harjoittelun jälkeen voi siirtyä latujen ulkopuolelle.

 

Mitä tarvitset alkuun?

Jos olet aiemmin liikkunut ulkona ja harrastanut ulkoilma-aktiviteetteja, pääset liikkeelle aika vähällä. Sukset, sauvat ja monot riittävät alkuun. Erilaisia suksia, siteitä ja monoja on paljon. Kaikissa vaihtoehdoissa on sekä hyviä että huonoja puolia. Minulla on ollut muutaman vuoden käytössä Rottefellan BC –siteet ja niihin sopivat Crispi Stetind-monot. Yhdessä teräskantillisten suksien kanssa tämä yhdistelmä toimii monissa eri olosuhteissa.

Vaihtelevassa maastossa ja jyrkissä rinteissä teräskantit ovat ehdoton valinta. Hiihdän leveillä suksilla, koska kokemukseni mukaan suksen kapeudella saavutettava nopeusetu on hyvin marginaalinen, varsinkin jos olosuhteet ovat haastavat. Teleskooppisauvat ovat toimiva ratkaisu, koska sauvan pituutta voi olla tarpeen säätää.

 

Rinkka vai ahkio?

Retkelle tarvitsee mukaan paljon muitakin varusteita. Tarvitaan enemmän vaatteita ja varusteita kun kesällä ja myös energiankulutus kylmässä on suurempi. Lyhyellä retkellä pärjää vielä rinkalla, mutta kun tavaraa on enemmän mukana, on ahkio ylivertainen vaihtoehto. Ahkiossa vetää kevyesti painavaakin kuormaa. Ahkiot ovat melko kalliita, eli kannattaa valita laadukas ja omaan käyttöön sopiva malli. Teen myös pidempiä hiihtovaelluksia teltassa nukkuen. Jos suunnitelmissa ei ole yöpyä teltassa ja viipyä retkellä useita viikkoja, niin pienemmälläkin ahkiolla pääsee hyvin alkuun.

Paljon muitakin varusteita tarvitsee mukaan retkelle. Kokemuksen karttuessa tietää paremmin mitä tarvitsee ja osaa valita oikeat varusteet jokaiseen tilanteeseen. Kokeneimmilta voi aina kysyä neuvoja ja Suomessa järjestetään myös asiantuntevia kursseja tunturihiihtoon liittyen.

 

Ilkan retkistä voit lukea lisää englanninkielisessä Home in the Wild blogissa. www.homeinthewild.com