Ulkoiluvaatteet valitaan käyttötarkoituksen ja sään mukaan, se lienee itsestään selvyys, mutta millaisia ominaisuuksia materiaalilta vaaditaan?

- Juuri nyt, syksyiseen ulkoiluun varustaudutaan veden- ja tuulenpitävällä kalvovaatteilla, jotka ovat myös hyvin hengittäviä, vastaa Gustafsson.

Hän muistuttaa, että vesi johtaa lämpöä tehokkaasti, siksi märkä vaate viilentää. Oikein valitulla vaatteella varmistutaan siitä, että kosteus pääsee haihtumaan pois, mutta lämpö ei.  

-  Vedenpitävä GoreTex -kalvo ei päästä ulkopuolelta tulevaa vettä läpi, mutta hengittävänä materiaalina se poistaa hikoilun. Hengittävyys perustuu siihen, että vesimolekyyli veden muodossa on suurempi kuin vesihöyrynä. Mikrokuitukangas ei päästä vesimolekyyliä vesipisarana läpi, mutta hikoilun tuottama vesihöyry sen sijaan läpäisee materiaalin.  

- Jos tuntuu, että kalvo ei toimi, kun ulkoillessa sekä iho että alusasut ovat märkiä, syy on todennäköisesti liian paksussa aluspukeutumisessa, huomauttaa Gustafsson.

­­- Myös aluspukeutuminen valitaan käyttötilanteen mukaan, eli ollaanko menossa liikkumaan vai ei. Jos mennään talvella vaikkapa pilkkimään, voi aluspukeutuminen olla mahdollisimman paljon ilmaa sitova. Jos ulkoiltaessa ollaan paljon paikallaan, voivat alusvaatteet olla paksuja. Vaate itsessään ei lämmitä, vaan ilma, jonka tekstiili sitoo, hän neuvoo.

Gustafsson muisutttaa, että villa, erityisesti merinovilla, on hyvä materiaali aluspukeutumisessa ja tuntuu lämpimälle jopa hieman kosteana:

- Perinteisesti villa-asuissa villa on käsitelty niin, että sen päällimmäinen kerros siirtää kosteutta pois, näin kosteus ei jää viilentämään ihon pintaa.

Myös nykyaikaiset tekniset asut siirtävät ihon pinnalla syntyvän kosteuden eteenpäin päällimmäisiin vaatekerroksiin päällysvaatteen hengittävän kalvon alle, joka päästää kosteuden läpi.

- Kalvolla on kuitenkin rajansa eli kovaa hikoilua sekään ei läpäise, huomauttaa Gustafsson.

­Ulkoiluvaatteiden huolto on tärkeää. Gustafsson painottaa erityisesti niiden puhtautta.

- Likainen materiaali heikentää ilman sitovuutta, puhutaan sitten alusasuista tai päällysvaatteista. Olen kuullut omituisen uskomuksen siitä, että kalvovaatteita ei saisi pestä, koska ne kuluvat. Todellisuudessa on niin, että pesemättä jätetyn vaatteen pinnalla oleva lika tukkii pinnan, eikä kosteus pääse läpi.